2017. február 17., péntek

Léleksziget - Ünnepi előkészületek


Szerdai nap,hideg de gyönyörű, napsütéses idő volt. Amikor kis csapatunk belépett a helyiségbe az ajtóban megtorpantunk,és tekintetünket körbe futtattuk. Mintha rohant volna felém ez a furcsa kis világ,vagy én rohantam felé már nem is tudom. Úgy éreztem megérkeztem pontosan oda,ahová tudtomon kívül is szerettem volna. Egy hely ahová belépve mintha egy másik dimenzióba érkeznék, egy kis ékszerdobozba,csodaországba a néha nagyon decens, szürke és konformista külvilágból. Egy menedékhely a város szívében,a házak árnyékában.
- ez a gyermekbarát, kutyabarát Szabadkikötő kávézó.

Pillantásom megállapodott a nagy csodásan szép vaskályhán.Szétáradó, ölelő melegének üzenete maga a biztonság. A berendezés múltat idéző színével, formájával eszembe juttatja boldog gyermekkorom díszleteit.

A székek szövetének érintése úgy hozta felszínre az érzéseimet mint Proust regényében "Az eltűnt idő nyomában" a rég elfelejtett sütemény íze. A fiatalabb generációknak érdekes rácsodálkozás lehet egy elmúlt korszak tárgyaira,hangulatára. A játszótér a boldog kacagás családi együttlétekre emlékeztet.

A pult mellet ácsorgó villanyoszlop a titokzatos út, a szabadság érzete, a "még minden lehet" reményteli gondolata számomra. Kis csapatunk hátra sétált a télikertbe ahol már kifeszítve találtuk a színes triaxiális szövéssel készült hatszögek sokaságát, melyen a nap fénye úgy sütött át, mintha egy ősz által bearanyozott erdő lombkoronája alatt állnánk. Lélegzetelállítóan tündököltek, csillogtak a narancs, barna, zöldes-piros organza hálók.

Még két installációt helyeztünk fel.A háttérben halkan hullámzó zene hangjai szinte egybe szövődtek az ujjaink alatt formálódó szálakkal,mintha kezünk együtt lüktetett volna a Jazz ritmusával. Az üvegház ajtaját kívülről díszítő installáció mint egy cinkos, csalogató mosoly sejteti,hogy ahová belépsz varázslat lesz, mintha azt ígérné "nem fogsz csalódni" - belépés csodaországba. A pompázatos, hófehér csipkefüggöny is a helyére került.Ránézek,és úgy érzem ha félre libbenne egyik csücske bepillanthatnék egy mesevilágba. Ha nincs is ott, felébredt gondolataimban,érzéseimben, megerősít engem.
Van olyan izgalmas nyugalom, amely továbblépésre sarkalló gondolatokat ébreszt lelkemben
-ez a Szabadkikötő hangulata számomra a kikapcsolódáson kívül.
Szeretettel: H Ildikó



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése